Jemput masuk....

Friday, March 18, 2011

Masalah dalam komunikasi

Situasi 12 ( 29 Januari 2011)


Gunung Kinabalu


Aku bangun awal pagi memandangkan Subuh di Menumbuk, Sabah lebih awal dari Semenanjung. Selepas menolong bakal ibu mertuaku menyiapkan sarapan, aku terus mandi dan bersiap untuk ke Ranau, Kundasang, Kota Kinabalu. Kami sekeluarga bercadang ingin bercuti di kaki gunung Kinabalu. Perjalanan ke sana mengambil masa lebih kurang empat jam. 

Kami menginapan di hostel berdekatan dengan kaki gunung Kinabalu. Sebelah petang, kami telah bersiar-siar di kawasan tersebut. Kami sempat singgah di kedai cenderahati. Semasa proses pembelian, berlaku sedikit masalah dalam komunikasi memandangkan penjual atau peniaga tersebut tidak pandai berbahasa Melayu. Kemungkinan penjual tersebut berasal dari luar negara. Semasa ingin bertanya tentang harga barang yang ingin dibeli, penjual itu hanya menaip angka menggunakan kalkulator sahaja. Kami perlu melihat harga yang tercatat di kalkulator tersebut. Semasa proses tawar menawar juga berlaku perkara yang sama. 

Penjual tersebut dapat memahami apa yang ditanya, tetapi tidak dapat menjawabnya dengan sebutan. Tidak mungkin penjual tersebut bisu kerana biasanya orang yang bisu akan disertai dengan masalah pendengaran, tetapi penjual tersebut tdapat mendengar dengan baik. 

Masalah dalam komunikasi ini menyebabkan proses jual beli tidak dapat berlaku dengan lancar. Namun, kami tidak cepat melenting, kami menghormati penjual tersebut. Kami cuba untuk memahami apa yang diterangkan melalui bahasa isyarat yang beliau tunjukkan. 

Sepatutnya, penjual tersebut harus mengetahui lebih dari satu bahasa. Penjual tersebut harus pandai berbahasa Melayu dan sekurang-kurangnya boleh juga berbahasa Inggeris.  

No comments:

Post a Comment