Jemput masuk....

Monday, January 17, 2011

Signal Kereta

Situasi 2 ( 17 Januari 2011, ISNIN )


Seperti biasa, aku akan ke kuliah menaiki motor kesayanganku, DBB7764 yang telah dihadiahkan oleh insan tersayang, Nazri. Sejak ada motor, aku lebih mudah untuk bergerak terutamanya apabila perbincangan yang menyebabkan aku terpaksa bergerak ke Kolej Harun Aminurrasid, KHAR memandangkan hanya aku yang terpinggir dan tercampak ke Kolej Aminuddin Baki, KAB. Namun demikian, ini sudah menjadi perkara biasa dalam hidupku memandangkan aku tinggal jauh dari kawan-kawan dalam program Pendidikan Bahasa Melayu yang rata-rata menginap di KHAR. 

Peristiwa yang ingin diceritakan ini berlaku kira-kira dalam jam dua petang. Semasa aku dalam perjalanan ke kampus, aku melihat ada kenderaan yang telah melanggar lampu isyarat berdekatan dengan kawasan kampus. Sepatutnya apabila melihat warna merah, jadi kita perlu memberhentikan kenderaan. Namun berlainan pula dengan pemandu kereta Kancil berwarna merah, pemandu tersebut masih meneruskan pecutan keretanya walaupun warna telah bertukar kepada merah. Ini boleh menyebabkan berlakunya kemalangan jalan raya.

signal kereta
Kemudian apabila sampai di hadapan kawasan kampus, ada pula kereta yang tidak memberi signal untuk membelok ke kiri atau kanan menyebabkan aku hampir terlanggar kereta tersebut. Nasib baik sempat menekan brek. Ini sangat membahayakan apabila pemandu di belakang tidak dapat mengetahui arah sebenar pemandu di hadapan sama ada ingin membelok ke kiri atau kanan.signal motosikal


.Ada juga beberapa buah motosikal yang tidak memberikan signal semasa di dalam kawasan kampus. Di dalam kampus, sekali lagi aku hampir melanggar sebuah motosikal di hadapanku. Dalam simpang tiga, sepatutnya beliau memberikan signal sama ada ingin membelok ke kiri atau kanan. Perkara yang sama juga dilakukan, beliau tidak memberikan signal untuk ke kiri, tetapi terus sahaja memandu ke kiri. Aku yang berada di belakang keliru dan tidak dapat mengagak arah sebenar. Namun, mungkin berkat doa yang dibaca semasa ingin menaiki kenderaan yang menyebabkan aku terselamat dari nahas jalan raya

Ulasan aku : Sepatutnya orang yang sudah mempunyai lesen memandu haruslah mematuhi peraturan dan undang-undang di jalan raya tidak kiralah dimana saja kita berada. Jika kita melanggar peraturan jalan raya, ini boleh menyebabkan berlakunya kemalangan jalan raya. Sekiranya kita sama-sama mengikuti peraturan jalan raya yang telah ditetapkan sudah pasti dapat mengelakkan daripada berlakunya perkara yang tidak diingini seperti apa yang berlaku kepada peristiwa di atas. Disiplin di jalan raya juga sangat penting. Jadi, bagi pemandu yang sudah mempunyai lesen,jangan sampai orang berkata "kamu hanya ada lesen yang dibeli"

suzie suziana bersama DBB 7764 ( patuhi peraturan jalan raya )

No comments:

Post a Comment